Buikpraat: brug tussen wetenschap en praktijk
Buikpraat is een innovatieve app die een brug slaat tussen wetenschappelijke inzichten en de dagelijkse praktijk van (aanstaande) ouders. Ons programma vertaalt theorieën over de eerste 1000 dagen van een kind naar toegankelijke kennis en praktische oefeningen.
Quotes deelnemers
-
✺
“Ik vond het gisteracond zo leuk en bijzonder. Ik werd me tijdens de oefening er ineens bewust van dat ik wel wat voelde. Toen ging ik twijfelen of het m’n darmen waren, maar vanmorgen toen ik wakker werd was het er weer en nu weet ik dus; dat was m’n baby.”
-
✺
“Erg spannende periode nu ik 27,5 week zwanger ben van een meisje, het vertrouwen en genieten gaat wat moeilijk. Dit komt omdat ik met mijn vorige zwangerschap met 25 wekn ben bevallen van ons zoontje, tijdens onze vakatie. Dat hij dik 2 maanden heeft gevochten hebben wij hem helaas moeten laten gaan. Daarom ben ik heel blij met jullie Buikpraat!”
-
✺
“Veel complimenten voor de dames van Buikpraat. Ik vind het jammer dat ik geen oefeningen meer ga ontvangen. Dit is zo waardevol!”
Validatie onderzoek
Het Buikpraat programma is dit jaar (2024) beschikbaar voor ouders van de polikliniek verloskunde in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (Het WKZ). Mireille Bekker, Neeltje Crombag en Jiske Van Zijl doen dit jaar kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van ouders met het gebruik van de Buikpraat-app en of dit een positief effect heeft op de beleving van de zwangerschap en op het contact leggen met de ongeboren baby.
Voor meer informatie over de applicatie zie website www.buikpraat.nl, of als je zwanger bent en onder controle bent in het WKZ, vraag je zorgverlener naar meer informatie
wat zijn de Eerste 1000 dagen ?
De eerste 1000 dagen beslaan de periode vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag van een kind. Wat er in deze periode gebeurt, heeft een levenslange invloed op zowel de lichamelijke als emotionele ontwikkeling van het kind. Het is een cruciale fase met talloze mogelijkheden voor preventie en positieve interventies.
Contextmapping
Om inzicht te krijgen in de uitdagingen en behoeften van (aanstaande) ouders bij het verwerven van nieuwe kennis, hebben we een doelgroeponderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek hebben we 33 diepte-interviews afgenomen. Deze interviews gaven ons waardevolle inzichten in hoe factoren zoals traumatische migratieachtergronden, tienermoederschap, postnatale depressies en miskramen hun leven beïnvloeden.
framework
De inzichten uit de interviews zijn geclusterd in 21 thema's, en met behulp van een framework hebben we de spanningsvelden en samenhang tussen deze thema's onderzocht. Dit heeft geresulteerd in de ontwikkeling van vier persona profielen, die elk een representatie zijn van een groep ouders die diverse doelgroepen overstijgen. Deze persona's helpen ons om beter aan te sluiten bij de diverse behoeften en voorkeuren.
cocreatie workshops
Gebaseerd op de persona profielen hebben we co-creatie workshops georganiseerd met wetenschappers, praktijkprofessionals en ouders. Samen hebben we manieren verkend om ouders op een passende wijze nieuwe informatie te bieden.
van kennis naar praktijk
In plaats van simpelweg kennis over te dragen in de hoop dat gedrag verandert, richt Buikpraat zich op het veranderen van gedrag om kennis over te brengen. We hebben een methode ontwikkeld die wetenschappers helpt om theoretische kennis te vertalen naar praktische toepassingen in het dagelijks leven van ouders.
Buikpraat applicatie
Onze Buikpraat app biedt ouders wekelijks praktische opdrachten in de vorm van korte audiofragmenten. Ouders ontvangen alleen de informatie die op dat moment relevant voor hen is, om een overload aan informatie te voorkomen. De audio-oefeningen zijn interactief en stimuleren ouders om hun telefoon weg te leggen en zich te focussen op de verbinding met hun kind. Daarnaast biedt de app aanvullende achtergrondinformatie en ervaringsverhalen van andere ouders.