K.D.S. is een onderzoeks- & ontwerpbureau dat de kracht van verbeelding inzet om samen met de jeugd creatieve oplossingen te vinden voor sociale en maatschappelijke uitdagingen.
Was er vroeger maar iemand die me had verteld dat ik een superkracht had!
Zoiets "Jij denkt creatief. Je ziet dingen anders, je zoekt naar nieuwe oplossingen en durft te experimenteren. En dat is minstens zo waardevol als een rekenwonder of een taalexpert!"
Maar dat wist ik toen nog niet. 𝐕𝐫𝐨𝐞𝐠𝐞𝐫 𝐝𝐚𝐜𝐡𝐭 𝐢𝐤 𝐝𝐚𝐭 𝐢𝐤 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐬𝐥𝐢𝐦 𝐠𝐞𝐧𝐨𝐞𝐠 𝐰𝐚𝐬. Rekenen en schrijven vond ik moeilijk, en daardoor voelde ik me dom. 𝐓𝐨𝐭𝐝𝐚𝐭 𝐢𝐤 𝐨𝐧𝐭𝐝𝐞𝐤𝐭𝐞, 𝐝𝐚𝐭 𝐢𝐤 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐬 𝐝𝐞𝐧𝐤. Niet fout, niet minder goed, maar creatief.
Ik wil kinderen laten ervaren dat 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐞𝐟 𝐝𝐞𝐧𝐤𝐞𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐤𝐫𝐚𝐜𝐡𝐭 𝐢𝐬. Dat ze met hun ideeën een verschil kunnen maken – of ze nu goed zijn in taal, rekenen, sport of juist in het bedenken van oplossingen die nog niemand zag.
hoi mijn naam is Lotte
Ik ben Kids Design Studio (K.D.S.) gestart, omdat ik er in geloof dat wanneer we een positieve impact maken op een jong leven, dit (indirect) leidt tot een positieve maatschappelijke impact.
Onze drijfveren: Creativiteit als 21e-eeuwse vaardigheid
In de snel veranderende wereld van vandaag zijn 21e-eeuwse vaardigheden essentieel, vooral voor de jeugd. Bij KDS zijn we ervan overtuigd dat creativiteit hierin een van de belangrijkste elementen is. Creativiteit stelt kinderen en jongeren in staat om buiten de gebaande paden te denken, innovatieve oplossingen te bedenken en zich aan te passen aan een steeds complexere wereld. Het is een vaardigheid die hen zowel nu als in de toekomst helpt om bij te dragen aan positieve veranderingen in de maatschappij.
Creativiteit zit verweven in al onze projecten. Of het nu gaat om co-creatiesessies, kwalitatief onderzoek of jeugdparticipatie, we moedigen jongeren aan om hun verbeeldingskracht te benutten. Deze creativiteit gaat hand in hand met andere essentiële vaardigheden, zoals kritisch denken, effectieve communicatie en samenwerking. Door deze combinatie zijn de resultaten van onze projecten niet alleen vernieuwend, maar sluiten ze ook naadloos aan bij de behoeften en leefwereld van de jeugd.
Buiten de lijntjes kleuren
Kinderen en jongeren denken op een unieke manier en komen vaak met verrassend eenvoudige oplossingen voor complexe problemen. Door hun betrokkenheid zorgen we ervoor dat de oplossingen die we ontwikkelen écht resoneren met hun belevingswereld. Het is die frisse, onbevangen blik die ons werk bij KDS zo krachtig maakt.
Kinderrechten en participatie
Creativiteit en participatie gaan bij KDS hand in hand met het recht van kinderen om hun stem te laten horen. Volgens Artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag hebben kinderen en jongeren het recht om mee te denken en te praten over zaken die hen aangaan. Dit recht staat centraal in al onze projecten. We zorgen ervoor dat hun mening niet alleen gehoord wordt, maar ook serieus wordt genomen en daadwerkelijk invloed heeft op de uitkomsten.
Maatschappelijke betrokkenheid
Bij KDS geloven we dat jeugdparticipatie verder gaat dan het geven van een stem; het is een manier om kinderen en jongeren te laten zien dat ze ertoe doen en dat ze een waardevolle rol spelen in de maatschappij. Onderzoek toont aan dat jongeren die actief betrokken worden bij besluitvorming zich later ook ontwikkelen tot betrokken en actieve burgers. Bij KDS helpen we hen die basis te leggen, zodat ze vol vertrouwen en creativiteit hun toekomst tegemoet kunnen gaan.
curriculum vitae
Okt 2023 - heden
Kids Design Studio
Freelance Social & Service designer
Onze missie is om de wereld van de jeugd te verbinden met die van organisaties en bedrijven die écht willen luisteren en begrijpen wat hen beweegt.
Okt 2023 - heden
April 2019 - heden
Buikpraat
Co-founder - Service Design
Buikpraat is een educatief programma. We vertalen wetenschappelijke kennis over opvoeden en opgroeien naar praktisch advies en ontwikkelen handige tools samen met en voor aanstaande ouders.
Dec 2019 - okt 2023
Muzus
Service & Social design
Muzus ontwerpt oplossingen voor sociaal- en maatschappelijke vraagstukken door met de doelgroep in gesprek te gaan, voornamelijk via contexmapping interviews en co-creatie.
Relevante projectervaringen bij Muzus:
Onderzoek en ontwerpen van toolkit ter preventie van (herhaalde) MBO uitval
In Amsterdam zijn wij met jongeren die een- of meerder keren zijn uitgevallen in gesprek gegaan. Door middel van het interactieve onderzoeksmateriaal vertelde zij ons hoe toekomstige MBO uitvallers beter geholpen kunnen worden bij het maken van een nieuwe keus. De resultaten van deze gesprekken zijn in samenwerking met jongeren vertaald naar ‘De MBO-wijzer', een toolkit om jongerenwerkers te ondersteunen bij het bespreken van vervolgstappen. Er loopt momenteel een pilot.De hobbelige zoektocht naar passend onderwijs
Je kind komt niet goed mee op school. Vraag je als ouder dan hulp aan school? Durf je de mentor om hulp te vragen voor je kind? Hoe weet je eigenlijk wat je aan wie kunt vragen? Is er een route die je kunt bewandelen? En zit jij dan op die route? Uit het onderzoek komen 15 sleutelmomenten naar voren tijdens de hobbelige zoektocht van ouders naar passend onderwijs voor hun kind. Deze sleutelmomentenbieden aanleiding om in te spelen op de behoeften, motivaties en drempels.Inzetten van gamification in onderzoek over overheids-communicatie voor jongeren met extra uitdagingen
Binnen de levensgebeurtenis ‘Ik word 18 jaar’ is onderzoek gedaan onder jongeren tussen 16 en 18 jaar met extra uitdagingen en ouders met extra uitdagingen van jongeren in deze leeftijdscategorie. Dit zijn jongeren met bijvoorbeeld een taalachterstand, onvoldoende vaardigheden in hun contact met de (digitale) overheid, met een licht verstandelijke of fysieke beperking of met multiproblematiek in het gezin. Er zijn knelpunten in kaart gebracht rondom het contact met de (digitale) overheid over de rechten, plichten en mogelijkheden bij de levensgebeurtenis ‘18 jaar worden’. In dit onderzoek zetten we gamification in als onderzoeksmethodiek om aan te sluiten bij de leefwereld van de jongeren en hun ouders.Stimuleren ontbijtgedrag van basisschoolleerlingen 6-12 jaar
In opdracht van GGD Amsterdam, Onderzoek naar hoe het ontbijtgedrag van basisschoolleerlingen, uit gezinnen met lage sociaal-economische status, kan worden verbeterd. Door middel van vlogs en foto safari’s volgden wij 15 Amsterdamse gezinnen bij hun ochtendritueel. Hierna volgden diepte interviews met zowel de ouders als de kinderen.
Mei - okt 2019
Reframing Studio
Design research
Reframing Studio is een onderzoek- en ontwerpbureau dat zich focust op het ontwikkelen van toekomstvisies.
Sep - Feb 2017
Research & Design Philips
Intern Design Research.
Ik was werkzaam op de onderzoeks- en ontwerpafdeling van Philips.