voorkomen van mbo-uitval
Met jongeren in gesprek gaan over school, na vroegtijdig schoolverlaten, kan moeilijk zijn. Het is een periode die niet succesvol is afgesloten. Jongeren kijken daar niet graag op terug en praten er dus ook niet graag over. Tóch is het belangrijk het gesprek wél aan te gaan.
Een jongere die vroegtijdig is gestopt met de opleiding, heeft bepaalde behoeften die niet vervuld werden op de opleiding. Dit kan met van alles te maken hebben: verwachtingen, thuissituatie, onvoldoende begeleiding, etc.
Reflectie op de oude opleiding is nodig, om te voorkomen dat eenzelfde situatie in de toekomst resulteert in vroegtijdig schoolverlaten
Voor Muzus in opdracht van Gemeente Amsterdam
Quotes deelnemers
-
✺
“Met de Mbowijzer heb je een ander gesprek dan normaal. Het is altijd goed om te kijen hoe je een jongeren kunt laten praten. Daar helpt deze toolkit heel goed bij!”
-
✺
“Je moe aan je basisbehoefte kunnen voorzien voor je aan je toekomst kunt werken.”
-
✺
“Sommige mensen zijn doelgericht en worden gelukkig van diploma’s halen enzo. Maar ik heb dat niet zo eigelijk.”
-
✺
“Een diploma hebben betekent vrijheid, op mijzelf wonen, makkelijker werk vinden, stabiliteit en een eigen huis.”
-
✺
“Je moet altijd tijd voor jezelf nemer, er is meer in het leven naast werk en geld verdienen.”
-
✺
“Weet je wat het is ik weet wat ik wil, maar ik heb daar altijd discussies over. Ik wil muziek maken, mensen denken niet mee.”
de toolkit mbo-wijzer
De Mbowijzer is een fysieke toolkit ontworpen om jongeren te helpen die gestopt zijn met hun mbo-opleiding. Het doel is om hen te begeleiden naar een nieuwe, passende opleiding en uitval te voorkomen. De toolkit bevat vier producten: Gespreks.tof, Richting.gever, Weg.wijzer en Door.pakker, die jongeren ondersteunen bij reflectie, doelstelling en actieplanning. De toolkit is gebaseerd op kwalitatief onderzoek, waarbij 23 diepte-interviews met uitgevallen jongeren zijn uitgevoerd om hun behoeften in kaart te brengen.
Gespreks.tof
De aanleidingen voor uitval die tijdens het kwalitatiefonderzoek verzameld zijn zijn in de Mbowijzer vormgegeven als stellingkaarten. De stellingen helpen bij het gesprek over valkuilen waar de jongere tegen aanliep tijdens de opleiding. Met een tijdlijn kunnen deze valkuilen in de tijd geplaatst worden. Dit helpt jongeren met structureren van hun gedachten.
Richting.gever
Slechts een klein deel van de jongeren kan concreet vertellen wat hun droom is. Uit onderzoek blijkt dat voor veel jongeren het halen van ‘zomaar’ een diploma niet concreet genoeg is om de opleiding ook daadwerkelijk af te maken. Het in kaart brengen van de droom, de stip op de horizon, helpt jongeren door te zetten en hun opleiding af te maken.
Door verschillende vragen te stellen over de toekomst, help jij jongeren steeds beter in het concreet maken van hun droom: de stip op de horizon. Deze stip herinnert jongeren aan hun doel als intrinsieke motivatie even ver te zoeken is.
weg.wijzer
Jongeren die vroegtijdig zijn uitgevallen, denken vaak (onbewust) in beperkingen. Ze weten goed wat ze niet kunnen en zien daardoor niet altijd de verschillende mogelijkheden om hun droom te verwezenlijken. Help jongeren met het in kaart brengen van verschillende mogelijkheden en maak een persoonlijke en realistische afweging. Zo voorkom je dat een jongere wordt teleurgesteld door een opleiding omdat deze niet aan de verwachtingen voldoet.
Dit onderdeel begint met het doorbreken van het huidige denkkader door verschillende mogelijkheden in kaart te brengen om de stip op de horizon te bereiken. Door toepasselijke Stelling.kaarten te betrekken, stippel je een route uit die aansluit bij de behoefte van een jongere.
Bij het onderdeel Weg.wijzer komen eerdere tools samen om een plan te maken met concrete, persoonlijke en realistische doelen.