de Ontbijtsafari
Het eetgedrag van kinderen hangt nauw samen met hun schoolprestaties, concentratie en welzijn. Eén specifiek moment springt daarbij uit: het ontbijt. Uit onderzoek blijkt dat vooral kinderen uit gezinnen met een lage sociaal-economische status zonder ontbijt op school komen. De GGD wilde meer inzicht krijgen in de motivaties en belemmeringen die ervoor zorgen dat kinderen zonder ontbijt naar school gaan.
Voor Muzus in opdracht van GGD-Amsterdam
Quotes deelnemers
-
✺
“Als ze niet wil ontbijten is het niet erg, ze krijgt om 10 uur anders tocht fruit.”
-
✺
“Ik kan ze niet naar school sturen zonder ontbijt. Dat geeft mij echt geen fijn gevoel. Tenzij ze echt snel moeten zijn, dan krijgen ze vla met fruit.”
-
✺
“Nee ze maken nooit zelf hun ontbijt. Het is haast in de ochtend en dan denk ik ‘doe ik wel effe.’”
-
✺
“Ik ben ook niet echt een goed voorbeeld, ik ontbijt als ik op het werk ben.”
-
✺
“Mama zegt altijd als je niet ontbijt, dan ga je vallen.”
-
✺
“Er wordt niet voor de TV gegeten, een kind kan maar een ding tegelijk.”
De ontbijtsafari
Een kijkje in de keuken
Middels de ontwij-safari’s, waarin kinderen (8-12 jaar) hun ochtendrituelen met foto’s & vlogs vastlegden, hun ontbijt tekenden en opdrachten uitvoerden, verdiepten wij ons in de leefwereld van 15 Amsterdamse gezinnen. Deze gezinnen hadden diverse achtergronden: Surinaams, Marokkaans, Egyptisch, Ghanees, Hindoestaans, Armeens en Nederlands.
inzichten
We ontdekten dat naast armoede vooral gewoontes, waarden en normen (waarmee ouders zelf zijn opgegroeid) een bepalende factor zijn. Daarnaast lijken korte termijn en efficiëntie het te winnen van lange termijn doelen zoals het ontwikkelen van gezonde gewoontes en zelfstandigheid. De controle die ouders uitoefenen, roept weerstand op bij de kinderen en zorgt ervoor dat zij niet de ruimte krijgen om hun eigen intrinsieke motivatie en kennis te ontwikkelen om zelfstandig te ontbijten.
Framework
In het framework dat wij ontwikkelden, presenteren we de valkuilen en bouwstenen om tot gedragsverandering te komen. Dit framework kan worden ingezet om (nieuwe) interventies te ontwikkelen.